Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Šumska preslica

Šumska preslica

Šuma u šumi, jedna za medvjede, srne i ljude i ona manja za vilenjake, patuljke i puhove (hobiti su prevel’ki). Kada sretnete šumsku preslicu u bukovoj šumi (Equisetum sylvaticum) doista imate takav osjećaj. Pomalo nervozni oblik listova ali vrlo impresionistički, odaju dojam mekoće.

Često znam ponoviti, prema članovima roda Equisetum trebamo gajiti posebno poštivanje. To su mudre sove biljnog svijeta i rođeni “survivori” čija se linija proteže duboko u paleozoik. Preživjele su dva ogromna izumiranja, ono najveće od nastanka kisika na zemlji, izumiranje u permu, kada je umrlo oko 90% života, te ono poznato na kraju krede kad su svi dinosauri (osim ptica) otišli u vječna lovišta. Plus niz manjih izumiranja kao ono u trijasu… I za razliku od ginka, također prastare biljke, preslicama nisu pomogli ljudi da ne izumre (ginko je jedan rijedak primjer za vrstu koju nismo zatrli već proširili).
Za razliku od svoje razvikane sestre ljekovite preslice, ne koristi se. Doduše, kineski istraživači su našli Equisetum sylvaticum alkaloid neobične strukture koji navodno smanjuje kolesterol u štakora, no ne znamo puno o sigurnosti primjene. Možda jednom bude lijek, možda nikada.
Do tada treba samo uživati gledajuće vile kako lete među njima te (pogotovo ove godine) prenajedene i debele puhove kako padaju s grana bukve u nju i obijesno pušu.
Slikano cca 5 km od Štirovače na Velebitu.

Comments

comments