Tisa

Svi ste vjerojatno čuli za fugu ribu. Ovaj specijalitet za sushi i sashimi ima samo jednu manu – jetra, spolni organi i oči sadrže toksin tetrodotoksin, spoj koji blokira natrijeve kanale. Umirete potpuno svjesni jer više funkcije mozga budu usčuvane ali dolazi do polagane i progresivne paralize mišića zbog čega osoba umire od gušenja (ne od zastoja srca). Specijalitet je vrlo popularan ali kuhar koji ga spravlja prolazi edukaciju dugu tri godine jer i najmanji komadić organa koji kontaminira obrok završava fatalno (nema protuotrova, a tetrodoksin je jedan od najpotentnijih otrova na planeti). Riba tetrodotoksin dobiva prehranom iz bakterija i naravno da postoje uzgojene fugu ribe koje nemaju tetrodotoksina.

No, kako ne bi pomislili da je ova priča offtopic, idemo upoznati među samoniklim biljkama “fugu-biljku” koja sadrže ekstremno toksične i vrlo jestive dijelove.
Taxus baccata L. Taxaceae simbol je trajnosti: stablo živi preko 1000 godina bez ikakvog problema a samo drvo kao građa nevjerojatno je trajno. Cijela je biljka toksična osim jednog dijela, arillus, odnosno mesnati ovoj sjemenke. U jesen ovaj mesnati ovoj je pomalo sluzav ali prefinog okusa, vrlo sladak, bogat i vitaminom C. Bio bi zdrava namirnica kada rizik ne bi bio prevelik. Slasni okus mesnate ovojnice privlači neke ptice. Ptice progutaju ovoj i sjemenku ali sama sjemenka se u njihovom probavnom sustavu ne razgrađuje te se tako biljka rasijava.
No, u probavnom sustavu čovjeka sjemenka se raspada i izaziva fatalno trovanje taksanima. Doduše, jedna sjemenka nije smrtonosna, ali nema smisla igrati ruski rulet. Osobno moram priznati kako uvijek pojedem koju bobicu jer je prava delikatesa, ali uvijek pazim da ju pojedem kao “mini jabuku”, pazeći da ne zagrizem ili oštetim sjemenku.
Uglavnom, apsolutno budite oprezni, ali i dajte si malo znatiželji na volju. Pazite, viđao sam ljude kako beru mlade izdanke tise za “smrekov sirup”, pa uvijek i vi upozorite botaničare početnike! Cijeli rod Taxus je i otrovan i ljekovit zbog skupine spojeva taksana. Glavni predstavnik taksana je lijek paklitaksel, danas poznati protutumorski lijek koji je ipak popravio prognoze nekih vrlo teških tumora (premda nije svemoguć). Premda se dobiva iz tise, taksane ne stvara tisa već endosimbiotska gljivica koja živi na mikroskopskoj razini sa stanicama tise i zove se Penicillium raistrickii. Zanimljivo, ciljno mjesto djelovanja paklitaksela su tubuli unutar stanice koji nastaju tijekom diobe stanice. Njihovo stvaranje je neophodno za razdvajanje kromosoma koje nasljeđuju stanice-kćeri. Otrov iz mrazova (Colchicium autumnale L.) sprječava stvaranje tubula, a paklitaksel iz tise sprječava razgradnju tubula – i zbog toga dioba stanica bude neuspješna. Na žalost – ne samo tumorskih, pa je to uvijek bitka da li će više štetiti čovjeku ili tumoru.
I na kraju mali bizarni detalj: tisa je otrovna za ljude i domaće životinje ali ne i za jelene. Ako ćete ikada imati uzgoj jelena, ne mlatite ih ako pojedu koju grančicu tise.

Comments

comments