Turica

Turica nam dolazi iz nama svima drage obitelji Rosaceae. Svojim stasom zabavlja nas po poljima od kasnog proljeća kroz cijelo ljeto. Pročitao sam u simbolici cvijeća kako turica simbolizira zahvalnost ljudima za dobra djela koja su nam napravili. Dugo sam se pitao iz kojeg su prsta isisali tu ideju, a onda me riječ “prst” podsjetila. Turica izgleda kao dugi prst koji pokazuje pravac. Podsjetilo me na to kad upremo prstom ali ne da bi kudili ili prokazivali, već rekli “baš tebi sam zahvalan”.

Turici bi mogli biti zbog mnogočega zahvalni. Ona je naš mali pratitelj u sitnim tegobama koje nas muče više puta u životu.
Turica je taninska biljka iliti “stezalica”, ništa neobično što do sada već nismo susreli. No ona je i biljka bogata silicijem, slično preslici i toga smo rijetko svjesni. U iznimno slobodnom prijevodi tu su tvari koje drže druge da se ne raspadnu. Podsjetit će nas to da je turica u srednjem vijeku bila obavezna remedija na bojnom polju, imala je reputaciju da zaustavlja krvarenje iz rana što je zbog sadržaja tanina i opravdano. Kao i svaka pristojna taninska biljka služila je za zatvaranje proljeva čak i kod djece, premda čaj nije toliko ukusan kao od lista maline i kupine te vrkute koje su također bile arsenal mama za njihovu pokakanu djecu u doba prije probiotika. Vrijednost turice je i potpuno zaboravljena upotreba kod upala i krvarenja desni i grgljanja kod upaljenog grla, petoprsta i kadulja nam često budu prvi odabiri. No nemojte podcijeniti moć turice, kažemo za nju da je strukturalna biljka kao i druge sa silicijem i da pomaže zacijeljivanju i više od uobičajnenih tanina. AKo ste razmišljali o finom čaju za grgljanje kada vas muči bolno grlo, kombinacija plućnjaka, lista kadulje i turice može biti jedna zanimljiva smjesa koja poštuje i moderno i tradicionalno. 2 čajne žličice usitnjenih biljaka u deci kipuće vode je uobičajena doza. U tradiciji po cijeloj Europi turica je bila i biljka bolnog žučnog mjehura. Malo nam je nejasno možda iz kemizma, no relativno je malo biljaka osim već spomenute dimnjače koja pomaže kod takvih tegoba. Zbog toga je bila i tonik za cijeli probavni sustav. Znala je katkad završiti i u čajnim smjesama za dosadne upale mjehura kada bi simptomi bili inkontinencija, nemogućnost zadržavanja urina pa se zgodno sjetiti toga.
Koristi li se kao čista biljka njena doza je čaj od 1,5-2 čajne žličice, spravljena svježa 2-4x dnevno. Čaj se zna spremati tako da se biljka stavi u hladnu vodu, zagrije do vrenja, makne s vatre i potom drži 10 minuta te ocijedi. Ova doza je izvrsna i kao fini tonik za lice, pogotovo kod stanjene i oštećene kože, sjetite se preslice i njenog silicija… Za grgljanje, preporučene doze su veće, do 10g u 100mL vode.
Zabune vrsta su rijetke kada je biljka u cvatu i kad se ubire. Po slikama su mi znali reći da sliči na divizmu, no u zbilji kada ih vidimo takve zabune nestaju.
Koža, urinarni sustav, proljevi i žučni mjehur… Sasvim lijepa zbirka tradicionalne primjene. A zaboravili smo ju. Zaboravili smo biti zahvalni na malim djelima. Gledam u trgovini koliko ljudi često kažu hvala blagajnici. Prilično rijetko. Nije spasila svijet, ali smo hvala prilično zametnula iz našeg jezika. Štogod religija nas je učilo zahvalnosti ali nekima to nije popularno. Onda je došao New age pa se zahvalnost citirala posvuda. S malom greškom u proizvodnji: to je bila forsirana zahvalnost iliti neiskrena. Onako, vidite kako u sebi osoba drži oba srednja prsta na ruci dignuta uz anđeosku masku zahvalnosti. Uvijek kada vidim “prst” turice okrenut prema nebu sjetim se takve prijetvorne, hinjene zahvalnosti. O toj prijetvornosti u sebi učimo s odrastanjem, a od ludnice nas spašava svijest da smo nesavršeni. Bitno je samo da rastemo u iskrenosti. Od neizgovorene zahvalnosti boli nas grlo, od prijetovrne zahvalnosti dobijemo proljev. Obje posljedice turica liječi. Možda su oko te simbolike zahvalnosti turice bili u pravu.

Comments

comments