Vidac

Casse-lunettes (fr.) (razbij naočale), eyebright (en.), Augentrostkraut (njem.), očenica/vidac… gotovo svi jezici složili su se i nepogrešivom preciznošću povezali djelovanje i ime. Vidac može biti malen u polju, ali su ga s uzdizanjem opisali velikani poput Dioskorida, Otto Brunfelsa (kojeg je Linneus nazvao ocem botanike), te Paracelzus. Inspirirao je vidac Paracelzusa da napiše : « Stoga znaj da sve što smješteno u objektu ne treba samo spoznati kroz vidljivo tijelo koje je samo dio tog objekta. ». 

Vidac je kompleksni rod dviju grupa vrsta, Euphrasia stricta i Euphrasia rostkoviana grupe. Mnoge biljke moramo doista mukotrpno određivati po katkad sitnim detaljima za što trebamo imati dobro oko. U nekim rodovima, odabir točne vrste čini razliku između otrovnog i neotrovnog, sigurnog. Sjetite se preslica. Vidac je olakšao posao našim očima i sve europske vrste roda koristimo za istu namjenu.
Brunfels i Paracelsus pisali su o teoriji signatura – točke na cvjetovima doista podsjećaju na ljudske šarenice, a vidac je i test oštrine našeg vida. Vidjeti sve one fine igre boja cvjetova, sve fine linije i nabore i na cvijetu i listu (i još pokoju dlačicu) znak je da su vas oči dobro služe. Vjerojatno i prije Dioskorida anonimni ljudi su znali što treba činiti s ovom biljkom. Njena domena su oči. No, zbog čega ? Vidac je biljka koja sadrži protuupalne iridoide (a čini mi se da nekako često u grupi spominjemo ovaj fini biljni kemijski specijalitet). Jedan čak i ima ime roda – eufrozid. Sadrži i derivate fenil propana i pomalo klasične fenolske kiseline poput kavene i ferulične i tanina baš taman koliko treba. U nekoj zaboravljenoj fitoterapiji koristila se čak i kod kašlja (već smo takvu kemiju upoznali kod čestoslavice, divizme i trputaca). Kažu kako su oči organ koji simbolizira mogućnost da budemo fokusirani ; stoga je vidac ostao fokusiran u našem sjećanju upravo prema očima. Oblozi čaja vidca koriste se kod upalnih bolesit očiju, bilo zbog infekcije bilo zbog alergije. Daleko od obitelji Asteraceae gdje pripada kamilica (sam pripada obitelji Scrophulariaceae), najmanje je problematičan jer je genetski udaljen od rodova koji često i izazivaju alergiju. Svijet je postao okrutan prema našim očima, gledamo u titrave ekrane kompjutera i mobitela i živimo u zagađenom svijetu. Kad dođete umorni doma, umornih očiju od katkad besmislenih vizualnih informacija, napravite obloge i lezite 15tak minuta. Možda ćete svoju sadašnjost vidjeti odmornije i fokusiranije. Doza je jednostavna – 2 čajne žličice fino usitnjene biljke (no sama biljka je sitna i to nije problem), prelit ćete s 1-1,5 dcl kipuće vode, ostaviti 15 minuta i ocijediti. Kada bude mlaka otopina, natopit ćete blazinice i po jednu staviti na zatvorene oči. Odlično za slušanje muzike po vlastitom odabiru. Odlično za odmor očiju. Bez obzira koristili li vi neke druge lijekove, vidac je fini protuupalni koktel koji smiruje oči. Na tržištu čak i imate kapi za oči s vidcem.
Vidac je i test oholih očiju, mislimo da sve što vidimo je sve što postoji. Kako je Paracelsus rekao – vidljivo je tek dio srži objekta. Kad pogledate u noći prema zvijezdama, da i vidite sve zvijezde i planete, sve maglice, to je tek tričavih 15% mase svemira. Skoro 85% mase je nevidljiva tamna materija. O energiji nećemo ni pričati. Svi atomi svemira tek su oko 5% ukupne mase i energije svemira. Rođaci čimpanzi u tih 5% ratuju. Vidac je malena biljka koju ćete savršeno previdjeti i zaobići ako idete u prirodu fokusirani na tračeve, bedastoće i blebetanje. Vidac je test vašeg fokusa. U prirodi čak i kad pričate dio mozga neka ostane oštro fokusiran na nju. Šteta bi bilo da ne – propustit ćete malu veliku ljepotu.

Comments

comments