Vrkuta

Živimo u svijetu u kojem samo naizgled gledamo plodove borbe za ženska prava. U tome smo kao moderno društvo savršeno neuspješni – žene smo s jednakim sadizmom stavili u isti žrvanj koji jede i muški rod. Hormonski mjesečev ritam trebao bi nas učiti da se život sastoji od ciklusa, najboljih trenutaka za nešto i trenutaka kada treba čekati. Svijet je, suprotivo tome, prilagođen silovanju : sve mora biti sada odmah i kada se sjetimo. Osim prirode koja nas svojim ciklusima podsjeća na činjenicu da postoji ritmičnost u životu, priroda nam je dala male čarobnice koji vraćaju ritam kojeg smo zabunom silovali previše puta.

Da bi se zaštitili od zlih sila Mordora, na našim poljima raste mali elegantni baršunasti ogrtač, Galadriel među biljkama. Ako ste kada prolazili poljem nakon kiše, vidjet ćete ples ogrtača čarobnica – nikada se ne smoče. Svojim nježnim nevidljivim dlačicama od vlažnog premaza napravit će čaroliju kapi koje se ljeskaju na popodnevnom suncu. Mali podsjetnik kako sami odabiremo stvaramo li od životnih nepogoda močvaru ili ljepotu. Čarobni baršunasti ogrtač je vrkuta, Alchemilla vulgaris, neobičan član obitelji ruža. Drugi jezici također dobro poznaju ljepotu tog plašta. Englezi ju zovu common ladies mantle, francuzi  mantelet de dame, a nijemci Frauenmantelkraut. Vrkuta je član ruža najubogijeg cvijeta i podsjeća nas kako ljepotu treba tražiti ne samo očima.

Dok bijah student, pokojni kustos farmaceutskog vrta, gospodin Brkić, podsjetio me na značenje ženskog plašta : štiti ne samo žene, već i njihovu djecu. Kada bi djeca imala dosadne proljeve, mamin omiljeni plašt obgrlio bi njihova nervozna crijeva i smirio ih. Sasvim logično za biljku bogatu taninima, agrimoniinom i levigatinom. Zanimljivo, to joj je službena medicinska indikacija – proljev, uz bolne menstruacije.

U doba kad sam se počeo baviti biljkama, vrkuta je bila gotovo zaboravljena a danas je zvijezda internet foruma s pravom. Plašt čarobnica zbunjuje nas kako svojim taninskim kemizmom doista pomaže kod « ženskih » tegoba. Znalac je drugog dijela ciklusa, dijela u kojem raste progesteron. I ako taj dio ne funkcionira dobro puno toga ne valja. Galadriel među biljkama, uz konopljiku, vraća krivulje hormona u svoj red mehanizmom kojeg još nismo shvatili, a toliko mističnosti je očekivano. Skraćeni ciklusi, miomi, endometriom, bolne mesntruacije – vrkuta je biljka prošlih vremena koja je u poplavi tih tegoba dočekala svojih pet minuta i, tko zna, pet daljnjih stoljeća. Njena doza nije tajna, čaj od 12g dnevno, ili oko 3-4 jušne žlice. Kako dolikuje taninskoj biljci, čaj je ukusan i vrlo blago trpki.

Na livadi, čarobni plašt je prijatelj mnogih i vuče druge biljke u zaigrano kolo. U Gorskom Kotaru naći ćete ju u društvu s preslicom, odlična kombinacija za čaj za oporavak od infekcija mokraćnog sustava u žena, pa čak i nakon operacija. Skrenete li pogled, koketno se druži sa stolisnikom, njihov zavodnički ples pomaže kod bolnih menstruacija.

Ako nas je kičica podsjetila na okus gorkog, vrkuta nas na najblaži način podsjeća na trpke tanine. Trpko : simbol stezanja. Simbol toga da stisnemo usnice i ne lamentiramo uvijek riječima jer priroda katkad ne zahtijeva puno objašnjavanja – ona samo jest. Kao što jest i novi život, zato je vrkuta i jedna od biljki plodnosti.

Blaga i nježna, prijatelj djece, kao i svaka čarobnica zna pokazati svoju moć prema prijetvornim prijateljicama. Kažu kako kandida simbolizira lažne prijatelje koji nas podmuklo iskorištavaju. Danas u svijesti žena kao biljka « ciklusa », vrkuta je tajno oružje kod dosadne kandide. Eterično ulje mravinca je vitez s mitraljezom koji ubija kandidu, ali zalud sve ako vrata zamka ostanu otvorena. Hormonski i probavni disbalans su otvorena vrata, kod nekih žena vrkuta konačno zalupi vrata. Mitraljezi tada više nisu ni potrebni.

Trpkih spojeva ima više što je biljka starija. Na proljeće, vrkuta može biti blago trpka delicija.

U ljekovite svrhe koristim puno vrsta biljaka. Katkad mi je teško priznati, ali imam one u koje sam skriveno zaljubljen više no u druge. Vrkuta je među njima.

Comments

comments