Žutika

U jesen biljke se spremaju na počinak; još će biti toplih dana ali one skupljaju svoju snagu za zimu. Prekrasan je osjećaj šetati mjestima gdje mozak i srce pamte rast proljetnih i ljetnih zelenila i brojnih vrsta i lijepo je osjetiti kako spavaju. To nas nauči poštovati cikluse prirode a neke trenutke čine dragocjenima: da 12 mjeseci u godini ima šumskih jagoda sigurno bismo ih bar zeru manje obožavali.

No, jesen je doba plodova. Osim svima poznatog šipka evo jednog “mini-šipka”. To je plod žutike. Ne dajem nikakav poseban recept jer je užitak bio ovako kasno kada je plodova malo bilo, in situ iliti na licu mjesta. Blago slatki i blago kiselkasti pravo su ranojesensko osvježenje, a možete ih pripremiti sa šlagom, ima li ih dosta ukuhati u slatko ili pekmez. Velike količine sirove mogu biti laksativne. U Iranu cijenjen je sušeni plod žutike kao delicija poput grožđica.
Zabuna ne bi trebalo biti; plod je manji od šipka baš kao što je i list i stabljika posve različit, taman i da se zabunite ništa strašno. Vrlo neiskusnom oku može se promaknuti otrovna biljka kurika, Euonymus europaeus, čiji je plod deblji i segmentiran.
Žutika ima više naziva: žutilovka, žutikovina, babnjak, bapkovina; Berberis vulgaris L. Berberidaceae (fr: épine-vinette; en: barberry, naziv neobično sličan medvjetki, bearberry; njem: Gewöhnliche Berberitze ili Sauerdorn). U kasno je proljeće prekrasni cvatući grm žutih cvatova u grozdu. Žuta boja žutilovke potječe od spoja alkaloida berberina, prisutnog u nekim biljnim vrstama koje su poznate u herbalistici na raznim kontinentima. Naša žutilovka je pomalo zaboravljena biljka, uglavnom se koristila kora biljke, kora korijena (najviše aktivnih tvari) a vrlo rijetko i list. Na neki način naša je žutika pandan sjevernoameričkoj vrsti Hydrastis canadensis (goldenseal) koja je tamo iznimno popularna u kombinaciji s ehinaceom (još jednom njihovom biljkom) za imunitet: Hydrastis canadensis djeluje antimikrobno i smatra se kako je upravo berberin za to zadužen. No, Hydrastis canadensis se koristi i za bolju funkciju žuči i jetre, namjenu koju tradicionalno ima i žutika. Koristila se i kod infekcija probavnog sustava (logično). Djelovanje berberina je raznoliko i ovisi o “buketu” spojeva s kojima se udružuje. Tako biljku kineske herbalistike huang-bo (Phellodendron amurense) koristimo kao protuupalnu biljku kod osteoartritisa. Još jednu sjevernoameričku vrstu kalifornijski žuti mak (Eschscholzia californica) koristimo kao biljku smirenja, a vrstu Coptis chinensis kao regulator metabolizma (npr, kod pretilosti).
Doza kore stabljike i grančica ili korijena ne smije biti odveć velika; oko 2 čajne žličice koje se kuhaju u 2 dcl vode, 2x dnevno. Ne koristi se u trudnoći. Pravedno ili ne, vremenom smo ju zamijenili drugim paralelama, no tko zna kada se može desiti da vam ova stara znanja zatrebaju.

Comments

comments